Usein kuluttajilla on paljonkin kysymyksiä ennen kuin he uskaltavat tilata alkoholia suoraan netistä. Tällä sivulla listaamme yleisimpiä kuluttajien kysymyksiä, ja pyrimme vastaamaan niihin mahdollisimman tarkasti. Käymme myös tarvittaessa läpi lakipykäliä näihin kysymyksiin liittyen. Voit lukea myös ennen tilaamista ”Kuinka tilata alkoholia netistä 2022” -artikkelimme.

 

Onko alkoholin tilaaminen netistä laillista?

Alkoholin tilaaminen netistä on laillista, kunhan muistaa muutaman nyrkkisäännön.

Alkoholin tilaaminen ulkomaisista nettikaupoista on laillista kun;

 

  • – Ostaja hoitaa tuotteiden tilaamisen ja toimituksen suoraan ulkomailta, eikä käytä Suomessa sijaitsevaa ”välikättä”. Tämä hoituu käytännössä automaattisesti kun käytät sivustoltamme löytyviä nettikauppoja.
  • – Alkoholituotteet maksetaan suoraan ulkomailla toimivalle myyjälle.
  • – Alkoholituotteita ei saa tilata suomalaiselta edustajalta, vaan kuluttaja ostaa ne itse ulkomailta. Käytännössä sama kuin edellinen kohta.
  • – Alkoholituotteita myyvä toimija ei saa itse hoitaa alkoholituotteiden toimitusta Suomeen. Kuljetusyrityksen pitää siis olla myyjästä itsenäinen toimija. Tämän takia alkoholin verkkokaupoissa maksetaan vain tuotteet, ja tämän jälkeen tilataan kuljetus eri sivustolta.
  • – Juomia ei saa kuljettaa Suomessa sijaitsevaan välivarastoon vaan suoraan asiakkaalle.

Lähde: Valvira, Yksityishenkilön alkoholin maahantuontioikeus

 

Voiko tilaukseni jäädä saapumatta?

Kuten kaikkien verkkokauppojen kanssa, myös alkoholin verkkokaupoissa on mahdollista että tilauksesi ei koskaan saavu perille. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ensin selvittää myyjän kanssa mitä tilaukselle on mahdollisesti tapahtunut. Jos asiaa ei saa selvitettyä tätäkään kautta, on rahat mahdollista saada takaisin maksuvälittäjän kautta. Tämän takia kannattaa suosia laskua tai luottokorttimaksuja, jotta rahojen takaisin saaminen ongelmatilanteessa olisi mahdollisimman vaivatonta.

 

Joudunko maksamaan veroja tilaamistani alkoholituotteista?

Jos kuluttaja tilaa alkoholijuomia EU:n tulli- ja veroalueelta, ei niitä tarvitse tulliselvittää. Kun tilaat alkoholijuomia EU-maasta ja kuljetus tapahtuu myyjältä, on kyseessä etämyynti eikä tuotteista tarvitse maksaa veroja. Kuitenkin kaikkien verkkokauppojen osalta asiakas hoitaa itse tuotteiden toimituksen, jolloin kyseessä on etäosto ja kuluttaja on velvollinen maksamaan tuotteista valmisteverot.

Jos tilaat alkoholituotteita EU-alueen ulkopuolelta, täytyy tilaus tulliselvittää ja maksaa tuotteista arvonlisävero, sekä valmisteveroja. Voit lukea asiasta lisää Tullin sivuilta. Myös verohallinnosta on mahdollista kysyä lisätietoa verotukseen liittyviin kysymyksiin.

Mitä ovat pakkausverot?

Juomapakkausvero on vero, joka on kohdistettu alkoholi- ja virvoitusjuomien valmistajille, maahantuojille ja pakkaajille. Juomapakkausvero on 0,51€ litraa valmista juomaa kohden. Tuotteen nimike vaikuttaa pakkausverotukseen.

Juomapakkauksesta ei tarvitse maksaa veroa, jos pakkaus sislätää pantin ja kuuluu palautusjärjestelmään, on valmistettu nespakkauskartongista, tai on tarkotitettu juotavaksi heti oston jälkeen.

Pantin perusteella verovapauden voi saada, jos palautusjärjestelmä on ELY keskuksen hyväksymässä tuottajarekisterissä, yritys on rekisteröity tuottajayhteisöön, tai yksittäinen tuote on hyväksytty palautusjärjestelmään.

Vero.fi:n mukaan juomapakkauksista on annettava ennakkoilmoitus, jos tuotteet tulevat toisesta EU-maasta. Ennakko ilmoituksen juomatilauksesta voi tehdä OmaVerosta.

Mitä ovat valmisteverot?

Valmisteverot ovat veroja, jotka kohdistuvat joidenkin tuotteiden kulutukseen ja käyttöön (mm. alkoholi ja tupakka). Valmisteveroja kannetaan Suomeen tuotavista ja Suomessa valmistettavissa tuotteissa. Kun kyseessä on alkoholi, verot on kohdennettu valmistajille ja maahantuojille.

Kun ulkomaalaiset alkoholituotteet tulevat suomalaiseen kulutukseen tulisi maksaa valmistevero. Lisää alkoholin valmisteverosta, sen rajoista ja muunmuassa alkoholiverolaskurin löydät verottajan sivuilta.

Mitä maksutapoja alkoholin verkkokaupat tukevat?

Alkoholin verkkokaupat tarjoavat parhaimmillaan hyvin kattavasti eri maksutapoja. Yleensä tarjolla ovat korttimaksut sekä perinteiset ”pankkinappulat” – joilla maksaminen onnistuu hetkessä. Lisäksi usein tarjolla on myös laskutusmahdollisuus, erilaisia osamaksuvaihtoehtoja, sekä aivan perinteinen tilisiirto. Vielä emme ole nähneet juurikaan kryptomaksutapoja alkoholin verkkokauppojen valikoimissa.