vahvemmat alkoholit kaupassa

Vahvemmat 8-prosenttiset alkoholijuomat tulevat viimein kauppoihin

Nykyistä vahvemmat alkoholijuomat tulevat myyntiin ruokakauppoihin jo lähipäivinä, jos prosessi etenee suunnitellusti. Asiasta uutisoi STT.

Laki pyritään saamaan vahvistettavaksi jo tällä viikolla, jolloin se voisi tulla esimerkiksi maanantaina voimaan. Voimaantulo voisi olla mahdollista jo lauantaina, mutta kaupoille halutaan todennäköisesti antaa lain hyväksymisestä muutama päivä aikaa varautua vahvempien alkoholijuomien myyntiin. Tämä aikataulu antaisi kaupoille hieman joustoa ja mahdollisuuden järjestellä hyllytilat ja varastot uutta tarjontaa varten.

STT tietojen mukaan tavoite siis on, että lakiesitys etenee huomiseen valtioneuvoston istuntoon ja perjantaina presidentin esittelyyn vahvistettavaksi. Tämä aikataulu on kunnianhimoinen, mutta jos kaikki sujuu suunnitellusti, vahvemmat alkoholijuomat voivat olla ruokakauppojen hyllyillä hyvin pian.

Lakiesitys laajentaa ruokakauppojen alkoholivalikoimaa enintään kahdeksanprosenttisiin käymisteitse valmistettuihin juomiin. Niitä ovat oluet, siiderit, viinit ja tietyt lonkerot. Tämä muutos merkitsee huomattavaa laajennusta nykyiseen valikoimaan, ja kuluttajille tarjoutuu enemmän valinnanvaraa.

Vahvemmat juomat tulevat kauppoihin mahdollisimman pian

Päivittäistavarakauppa on tyytyväinen päätökseen, joka on ensimmäinen askel laajemmassa alkoholilain kokonaisuudistuksessa. Päivittäistavarakauppa ry
toimitusjohtaja Tuula Loikkanen ei vielä osaa sanoa tarkkaa päivää, milloin laki astuu voimaan. Hän kuitenkin toivoo, että vahvemmat juomat saataisiin juhannukseen mennessä kauppojen hyllyille. Juhannus on päivittäistavarakaupoille suurta myyntisesonkia, ja uusien tuotteiden saaminen hyllyille ennen sitä voisi merkittävästi lisätä myyntiä.

Loikkanen kertoo kauppojen jo valmistautuneen tulevaan myyntiin, sillä alkoholilain tuleva muutos on ollut tiedossa jo pitkään. Kaupat ovat varautuneet hankkimalla uusia tuotteita ja järjestelemällä varastotilojaan. – Yksikään pullo ei tule hyllyille ennen kuin laki on hyväksytty, hän toteaa. Lain hyväksymisen jälkeen voi kulua vielä muutama päivä, että kaupat saavat uudet tuotteet varastoista hyllyilleen.

Alko arvioi myyntinsä vähenevän. Lakimuutos koskee Alkon mukaan noin neljää prosenttia sen litramyynnistä. Kokonaisvaikutus myyntiin tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan suurempi, sillä lakimuutos vaikuttanee myös perinteisten viinien myyntiin, arvioi Alko tiedotteessa keskiviikkona. Tämä voi johtaa merkittäviin muutoksiin Alkon liiketoiminnassa ja asiakaskunnassa.

alkoholi valumassa lasiin.

Alkon myynti vähenee muutoksen myötä

Alkon mukaan arvion epävarmuutta lisää kuitenkin epätietoisuus siitä, miten kuluttajat ottavat uudet tuotteet vastaan ja miten kuluttajien käyttäytyminen muuttuu. Myös kauppojen valikoimien hinnoittelu ja tuotevalikoiman laajuus vaikuttavat.

Lakimuutoksen myötä ruokakaupoissa saa myydä jatkossa enintään kahdeksanprosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia, kun aiempi raja oli 5,5 prosenttia. Tämä on merkittävä muutos, joka voi muuttaa suomalaisen alkoholikulttuurin rakenteita. Alkoholi rajan nostamisella ei todennäköisesti ole vaikutusta alkoholin netistä tilaamiseen.

Alko ennakoi lisäksi roolinsa vaikuttavana alkoholipolitiikan välineenä kaventuvan, kun entistä vahvemmat alkoholijuomat vapautetaan vähittäismyyntiin. Tämä voi vaikuttaa Alkon asemaan markkinoilla ja sen rooliin alkoholin myynnin ja kulutuksen sääntelyssä. Uudistus avaa uusia mahdollisuuksia ruokakaupoille, mutta tuo mukanaan myös uusia haasteita alkoholipolitiikalle ja kansanterveydelle.