kuvassa 4 pulloa tequilaa

Tequila

Tequila, Meksikon kulttuurin ikoninen juoma, on monille juhlan ja nautinnon synonyymi. Alun perin tequilat ovat valmistettu pienissä kyläpajoissa. Nykyään tequila on nykyään maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu, sekä kaikki tietävät tequila alkoholin.

Sen juuret ulottuvat takaisin aikaan ennen espanjalaisten valloittajien saapumista Amerikan mantereelle, jolloin alkuperäiskansat valmistivat agavesta sokeripitoista juomaa.

Vasta 1600-luvulla tequilaa alettiin tislata sen nykyisessä muodossa, ja 1700-luvulla ensimmäinen tequilan tehdas perustettiin. Tänään tequila ei ainoastaan kuvasta Meksikon perinteitä, vaan tequilat ovat myös tärkeä vientituote, joka kertoo tarinaa innovaatiosta ja perinnön vaalimisesta.

Valmistusprosessi

Tequilaa valmistetaan aloittaen sinisen agaven viljelystä. Se on ainoa lajike, josta aito tequilaa voidaan valmistaa. Agave kasvaa hitaasti ja sen kypsymiseen voi mennä jopa 12 vuotta. Kun agave on kypsä, piñat eli kasvin sydämet korjataan ja keitetään.

Prosessi muuttaa agaven sisältämän inuliinin sokeriksi, ja näin mahdollistaa käymisprosessin.

Käymisen jälkeen seos tislataan, jolloin syntyy kirkasta nestettä nimeltä ”blanco”. Blanco voidaan vielä vanhentaa tammitynnyreissä tuottamaan erilaisia tequilan laatuja kuten ”reposado” ja ”añejo”.

Kuinka tequilaa nautitaan

Tequilaa nautitaan rituaalimaisella tavalla, joka heijastaa sen rikasta historiaa. Perinteisesti tequilat nautitaan suoraan pienestä lasista, mahdollistaen juoman monien vivahteiden tuntemisen. Monille tutumpi tapa, varsinkin Suomessa on nauttia tequila suolalla ja limellä. Ne tosin korostavat tequilan luonnetta.

Moderni juomakulttuuri on myös omaksunut tequilan osaksi monia suosittuja cocktaileja. Margarita joka sekoittaa tequilan, limen, Cointreaun ja jään, on epäilemättä ehkä tunnetuin tequilapohjainen cocktail. Myös Tequila Sunrise ja Paloma ovat saavuttaneet suosiota niiden raikkaan ja pirteän maun ansiosta.

Suuri tequila pullo, jossa agave kasvi

Tequila merkit suomessa

Tequilan suosio Suomessa on kasvussa, ja monet kansainvälisesti tunnetut tequilat ovat saatavilla myös Suomen markkinoilla. Muutama tunnettuja tequilamerkkejä, jotka löytyvät usein Alkoista, baarien valikoimista, sekä alkoholin verkkomyymälöistä Suomessa. Tässä muutamia esimerkkejä tequila merkeistä.

Sierra Tequila

Sierra Tequila Suomen suosituimmista ja helposti tunnistettavista tequilamerkeistä, tunnettu erityisesti sen sombreropullosta. Sierra Tequila on usein valinta baareissa ja yökerhoissa ja sitä käytetään usein shotteina ja cocktaileissa.

Olmeca

Toinen suosittu valinta, Olmeca tarjoaa sekä kultaista että hopeista tequilaa. Olmeca Tequila on tunnettu pehmeästä maustaan, ja se on monipuolinen juoma, joka sopii niin shotteihin kuin sekoitettuna drinkkeihinkin.

Sauza

Sauza on toinen pitkäikäinen tequilamerkki, joka tarjoaa vain laadukkaita tequila tuotteita kohtuulliseen hintaan. Se on tunnettu erityisesti Sauza Silver ja Sauza Gold -tuotteistaan.

Espolòn

Espolòn on tunnettu tyylikkäistä pulloistaan, jotka on koristeltu meksikolaisella taiteella. Sen tequila on tunnettu tasapainoisesta mausta, joka sopii hyvin sekä nautittavaksi sellaisenaan että cocktaileissa.

Tequila yhteenveto

Tequila on enemmän kuin pelkkä juoma. Se on kulttuurinen ilmiö, joka on kasvanut Meksikon maaperästä kansainväliseksi symboliksi. Sen valmistuksessa yhdistyy vuosisatojen perinteet ja nykyaikainen teknologia, ja sen nauttiminen heijastaa sosiaalisten rituaalien moninaisuutta.

Tequilat ylittävät rajoja, yhdistävät ihmisiä ja auttavat juhlistamaan hetkiä ympäri maailman. Sen tarina on Meksikon sydämen syke, joka resonoi jokaisessa siemauksessa. Tequilan tulevaisuus näyttää yhtä kirkkaalta kuin sen kristallinkirkas blanco. Lisää eri netistä saatavista alkoholeista voit lukea täältä.