Viski viskilasissa

Viski – Millaisia niitä on ja miten sitä juodaan

Viski viskilasissaViski on tislattu alkoholijuoma, joka on valmistettu viljasta. Se kypsytetään tammitynnyreissä, mikä antaa sille sen erottuvan värin ja makuprofiilin.

Viskin valmistus

Mallas: Prosessi alkaa maltaan valmistuksella. Tämä tarkoittaa viljan, useimmiten ohran, liottamista vedessä ja antamista itää. Tämän jälkeen se kuivataan.

Mäskäys: Mallas jauhetaan jauhoksi ja sekoitetaan kuumaan veteen. Tämä prosessi muuttaa tärkkelyksen sokeriksi.

Käyminen: Sokeripitoinen neste, jota kutsutaan ”mäskiksi”, jäähdytetään ja siihen lisätään hiivaa. Hiiva muuttaa sokerin alkoholiksi.

Tislaus: Käymisen jälkeen saatu neste tislataan, yleensä kahdesti, erottamaan alkoholi vedestä ja muista aineista.

Kypsyminen: Tislattu alkoholi siirretään tammitynnyreihin kypsymään. Kypsyminen voi kestää useita vuosia, ja tänä aikana viski saa värinsä ja monia makujaan.

Viskityypit

Skotlantilainen viski (Scotch)

Skotlantilaisen viskin on oltava valmistettu Skotlannissa ja kypsytetty vähintään kolme vuotta tammitynnyreissä.

Yksimallasviski (Single Malt): Valmistettu yhdessä tislaamossa ja käyttäen vain ohraa. Esimerkkejä: Glenfiddich, Macallan, Lagavulin.

Yksitynnyriviski (Single Cask): Tulee yhdestä tynnyristä, eikä sitä sekoiteta muiden tynnyrien sisällön kanssa.

Sekoitusviski (Blended): Sekoitus eri tislaamoiden yksimallasviskejä ja viljaviskiä. Esimerkkejä: Johnnie Walker, Chivas Regal.

Yksiviljaviski (Single Grain): Valmistettu yhdessä tislaamossa, mutta voi käyttää muita viljoja kuin ohraa.

Amerikkalainen viski

Amerikkalaisen viskin valmistus ja määritelmät ovat tiukasti säänneltyjä.

Bourbon: Valmistettu vähintään 51% maissista. Sen on kypsytettävä uusissa hiiltyneissä tammitynnyreissä. Esimerkkejä: Jim Beam, Maker’s Mark.

Ruisviski (Rye Whiskey): Valmistettu vähintään 51% rukiista. Esimerkkejä: Bulleit Rye, Rittenhouse.

Tennessee-viski: Samanlainen kuin bourbon, mutta lisäksi se suodatetaan läpi sokerivaahterahiilen ennen tynnyriin laittamista. Esimerkki: Jack Daniel’s.

Irlantilainen viski

Irlanti viski on yleensä kolme kertaa tislattu, mikä tekee siitä usein pehmeämmän kuin skotlantilainen viski.

Yksimallasviski (Single Malt): Valmistettu yhdessä tislaamossa ja käyttäen vain ohraa. Esimerkki: Bushmills.

Pot Still: Valmistettu sekä maltaistetusta että maltaistamattomasta ohrasta. Esimerkki: Redbreast.

Sekoitusviski (Blended): Sekoitus yksimallasviskiä ja viljaviskiä. Esimerkki: Jameson.

Japanilainen viski

Japani viski on saanut vaikutteita skotlantilaisesta viskistä, sillä on oma erottuva tyylinsä ja maku.

Yksimallasviski (Single Malt): Valmistettu yhdessä tislaamossa ja käyttäen vain ohraa. Esimerkkejä: Yamazaki, Hakushu.

Sekoitusviski (Blended): Sekoitus eri tislaamoiden viskejä. Esimerkki: Hibiki.

 

Jokaisella viskityypillä on omat erityispiirteensä ja makuominaisuutensa, jotka johtuvat valmistusmenetelmistä, kypsytyksestä ja alkuperästä. Viskin maailma on monipuolinen ja syvä, ja sen tutkiminen voi olla erittäin palkitsevaa!

viskejä on eri makuisia.Maku

Viskin maku on monimutkainen ja monikerroksinen, ja se voi vaihdella huomattavasti riippuen monista tekijöistä, kuten raaka-aineista, valmistusprosessista, kypsytysolosuhteista ja tynnyrin tyypistä. Tässä on katsaus erilaisiin makuprofiileihin ja aromeihin, joita voi löytää eri viskeistä:

Mallas ja vilja: Tämä on usein viskin perusmaku, ja se voi olla leipämäinen, viljainen tai jopa hieman makea. Esimerkiksi ruisviskissä voi olla mausteinen ja pippurinen maku.

Savu: Erityisesti jotkut skotlantilaiset viskit, kuten Islayn alueen viskit, ovat tunnettuja voimakkaasta turpeen ja savun maustaan. Turve antaa viskille maanläheisen, hieman lääkemäisen aromin.

Hedelmä ja kukka: Monissa viskeissä on hedelmäisiä ja kukkaisia nuotteja, kuten omenaa, päärynää, sitrusta, hunajaa tai jopa ruusua.

Vanilja ja karamelli: Uusissa tammitynnyreissä kypsyvät viskit, kuten bourbon, voivat kehittää voimakkaita vaniljan, karamellin ja toffeen makuja.

Puinen ja mausteinen: Kypsytys tammitynnyreissä antaa viskille puumaisen maun, joka voi olla tammen, setrin tai jopa mahongin kaltainen. Lisäksi voi olla mausteisia vivahteita, kuten kanelia, neilikkaa tai muskottipähkinää.

Yrtit: Jotkut viskit voivat olla hieman yrttisiä tai ruohoisia, mikä antaa niille raikkaan ja kevyen aromin.

Sherry ja kuivatut hedelmät: Viskit, jotka on kypsytetty sherrytynnyreissä, voivat saada makeita ja syviä makuja, kuten rusinaa, luumua, suklaata tai jopa pähkinää.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä viskin monista mahdollisista mauista ja aromeista. Jokainen viskipullo on oma yksilönsä, ja sen maku voi vaihdella eri tekijöiden, kuten ikä, tynnyrin tyyppi ja valmistusprosessi, perusteella. Viskin maistelu ja sen eri vivahteiden tunnistaminen on taito, jota voi kehittää ajan myötä ja joka tekee viskin nauttimisesta entistä rikkaamman kokemuksen.

Nauttiminen

Viskiä voidaan nauttia monin eri tavoin: puhtaana, vedellä laimennettuna, jäällä tai osana erilaisia cocktaileja. Monet viskin ystävät suosivat puhtaan viskin maistelua erityisestä viskilasista, joka korostaa juoman aromeja.

Viskin nauttiminen on henkilökohtainen kokemus, ja jokaisella on omat mieltymyksensä siitä, miten he pitävät viskistään. Kuitenkin on olemassa joitakin yleisiä suosituksia ja käytäntöjä, jotka voivat auttaa maksimoimaan viskimaku nautinnon:

viski gobletOikea lasi: Monet suosittelevat viskitasting-lasia (kuten Glencairn-lasia) viskin nauttimiseen. Sen muotoilu keskittää aromit ja tekee tuoksun aistimisesta helpompaa.

Huoneenlämpö: Viski tulisi nauttia huoneenlämmössä, jotta sen monimutkaiset maut ja aromit pääsevät esille.

Tuoksu: Ennen maistamista, haista viskiä. Hengitä sisään nenän kautta ja yritä tunnistaa erilaisia aromeja. Tämä valmistaa aistejasi tulevaan makukokemukseen.

Maistaminen: Kun maistat viskiä ensimmäistä kertaa, anna sen liikkua suussasi. Tämä auttaa sinua tunnistamaan eri makualueet ja antaa viskin tulla kosketuksiin kaikkien suun osien kanssa.

Veden lisääminen: Jotkut viskin ystävät lisäävät muutaman tipan vettä viskiinsä. Vesi voi auttaa ”avaamaan” viskin makuja ja tuomaan esille uusia aromeja. Kokeile ensin ilman vettä ja lisää sitten muutama tippa kerrallaan, jotta löydät itsellesi sopivan suhteen.

Jäiden käyttö: Vaikka jotkut pitävät viskistään jäillä, kylmä voi tukahduttaa joitakin makuja. Jos haluat viskisi kylmänä, mutta et halua laimentaa sitä liikaa, voit käyttää viskikiviä, jotka jäähdyttävät juoman ilman, että se laimenee.

Nauti hitaasti: Viski on nautintojuoma, joka on tarkoitettu nautittavaksi hitaasti. Ota aikaa jokaiselle siemaukselle ja anna viski makujen kehittyä suussasi.

Parittele ruoan kanssa: Vaikka viski on usein ajateltu nautittavaksi yksinään, se voi myös olla herkullinen yhdistelmä tietyntyyppisten ruokien kanssa. Esimerkiksi tumma suklaa, juustot tai jopa grillattu liha voivat täydentää viskin makuja.

Kokeile eri tyylejä: On olemassa monia erilaisia viskityyppejä ja -merkkejä. Kokeile erilaisia, jotta löydät suosikkisi ja ymmärrät viskin monimuotoisuuden.

Kaksi viskilasia vierekkäin, joissa viskiäViskejä netistä

Viskejä voi tilata netistä monista eri paikoista. Esimerkiksi Flaviar on myymälä, joka tarjoaa laajan erilaisia viskejä. Myymälästä pystyy tilaamaan myös kuukausitilauksella, josta tulee erilaisia viskituotteita kuukausittain. Lisäksi sieltä löyty erilaiset malt viskit, single malt viskit ja paljon vaihtoehtoja eri maista, esimerkiksi irlanti viskit ja muut.