Gin coctail

Gini tai Gin – Kaikki Mitä Sinun Tulee Tietää Ginistä

Gini on monipuolinen ja kiehtova juoma, jonka historia ulottuu vuosisatojen taakse. Tässä artikkelissa sukellamme syvälle ginin alkuperään, sen käyttöön cocktaileissa ja valmistusprosessiin, tarjoten kattavan katsauksen tämän suositun alkoholijuoman maailmaan.

Mistä Gini Kumpuaa?

Ginin historia alkaa 1600-luvun Hollannista. Tuolloin juomaa kutsuttiin ”jeneveriksi” tai ”geneveriksi”. Alkujaan gini kehiteltiin lääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen uskottiin lievittävän erilaisia terveysongelmia, kuten munuaiskivisärkyä ja vatsavaivoja.

Franciscus Sylvius oli hollantilainen lääkäri, joka on usein mainittu henkilönä, joka toi ginin tähän maailmaan. Vaikkakin katajanmarjoja sisältäviä alkoholijuomia oli käytetty terveyden edistämiseen jo ennen häntä.

Gini siirtyi Hollannista Englantiin 1600- ja 1700-luvuilla.Tähän vaikuttivat erityisesti Hollannin prinssi Vilhelm III Oranialainen, joka nousi Englannin kuninkaaksi. Tuolloin gini vakiinnutti asemansa suosittuna juomana Englannissa, ja sen kulutus kasvoi huomattavasti 1700-luvulla. Kyseinen aikakausi tunnetaan myös nimellä ”Gin Craze”.

Vaikka ginin juuret ovat syvällä Hollannissa, on se nykyään maailmanlaajuisesti tunnustettu ja rakastettu juoma. Sitä valmistetaan eri puolilla maailmaa, ja jokainen valmistaja tuo omanlaisen persoonallisen maun tähän perinteikkääseen juomaan.

Ginin käyttö cocktaileissa

Gini on monikäyttöinen ja rakastettu raaka-aine cocktailien-maailmassa. Se on olennainen osa monia perinteisiä ja nykyaikaisia juomasekoituksia. Gini erottuu joukosta katajanmarjojen ja muiden yrttien sekä mausteiden ansiosta, jotka yhdessä luovat sen erityisen makuprofiilin.

Tässä muutamia esimerkkejä siitä, miten giniä voidaan hyödyntää cocktaileissa.

Gin cocktail

Klassiset Gin-cocktailit, kuten Gin Tonic

  • Gin Tonic on yksinkertainen ja virkistävä juoma, joka koostuu ginistä, tonic-vedestä ja limen tai sitruunan viipaleesta. Gin Tonic tai GT on yksi suosituimmista ja helpoimmin valmistettavista gin-cocktaileista.
  • Martini on tyylikäs ja ikoninen cocktail, joka koostuu ginistä ja kuivasta vermutista, koristeltuna oliivilla tai sitruunan kuorella. Martini voidaan valmistaa myös vodkalla, mutta perinteinen versio tehdään ginillä.
  • Negroni on tasapainoinen ja katkera cocktail, joka sisältää ginin lisäksi Campari-likööriä ja punaista vermuttia. Se koristellaan yleensä appelsiiniviipaleella.
  • Tom Collins on  raikas ja kupliva juoma, joka koostuu ginistä, sitruunamehusta, sokerisiirapista ja soodavedestä. Oikein tarjoiltuna tämä juoma tarjotaan pitkästä lasista jäiden ja sitruunan viipaleen kera.

Hedelmäiset ja Mausteiset Gin-cocktailit

  • Bramble on makea ja marjainen cocktail, joka yhdistää ginin, sitruunamehun, sokerisiirapin ja mustaherukkaliköörin.
  • Gin Fizz on samankaltainen Tom Collinsiin, mutta sisältää munanvalkuaisen, joka antaa juomalle samettisen koostumuksen.
  • Sloe Gin Fizz on Gin Fizzin versio, jossa käytetään sloe giniä, joka on makea ja marjainen ginin muoto.

Kokeelliset ja Modernit Gin-cocktailit

  • Aviation on värikäs ja aromaattinen cocktail, joka yhdistää ginin, maraschino-kirsikkaliköörin, sitruunamehun ja violettiliköörin.
  • Bee’s Knees on makea ja sitrusmainen cocktail, joka koostuu ginistä, sitruunamehusta ja hunajasiirapista.
  • Cucumber Basil Smash on raikas ja yrttinen cocktail, joka yhdistää ginin, kurkun, basilikan, sitruunamehun ja sokerisiirapin.

Miten gini valmistetaan?

Ginin valmistusprosessi koostuu useista vaiheista, joka on tyypillista alkoholi juomien valmistukselle. Ginin valmistus alkaa valitsemalla sopiva vilja, kuten ohra, maissi, ruis tai vehnä ja fermentoimalla se hiivan avulla alkoholiksi. Tämän jälkeen alkoholi tislataan, jolloin saadaan puhdasta ja vahvaa alkoholia.

Seuraavassa vaiheessa alkoholiin lisätään makuja ja aromeja katajanmarjojen ja muiden yrttien, mausteiden tai hedelmien avulla. Katajanmarjat ovat ginin valmistuksessa välttämättömiä, ja ne antavat ginille sen tunnusomaisen maun.

Muita yleisesti käytettyjä ainesosia ovat esimerkiksi korianterin siemenet, sitruunan tai appelsiinin kuori, kardemumma, kaneli ja laventeli.

Makuaineiden lisäämisen jälkeen seos tislataan uudelleen, jolloin maut tiivistyvät ja sekoittuvat alkoholiin. Tämän jälkeen gini voidaan laimentaa vedellä haluttuun vahvuuteen. Joissakin tapauksissa gini saattaa myös kypsyä tammitynnyreissä, mikä antaa sille lisää makua ja värin.

Lopuksi gini pullotetaan ja se on valmis nautittavaksi. Valmistusprosessin tarkat yksityiskohdat ja käytetyt ainesosat vaihtelevat valmistajasta toiseen, ja ne vaikuttavat suuresti ginin lopulliseen makuun ja laatuun.

Ginit netistä

Erilaiset ginit voi hankkia kätevästi vaikkapa Alkosta. On mahdollista myös tilata ginit netistä. Voit vilkaista netin alkoholimyymälöitä myymälä arvostelut osiostamme.

Usein kysytyt kysymykset Gineistä

Mikä on London dry gin

London Dry Gin on yksi parhaista gin-tyyleistä, mitä on olemassa. Sen hallitseva maku on katajanmarjat, ja siinä on ihastuttava sitrus- ja juuriviimeistely. Lisäksi sen makukerrokset ovat paljon edellä sen aikalaisia juomia.

Mitä eri ginejä on olemassa?

Esimerkkejä tunnetuista gini tyypeistä ovat London Dry Gin, Plymouth Gin, Old Tom Gin, Genever (tai Jenever), New Western (tai American) Dry Gin, Sloe Gin.