valkoviinit netistä

Viinit ruokakauppoihin

Alkoholirajan muutos

Viinien tuonnista ruokakauppoihin on käyty tiuhaa keskustelua. Keskustelun myötä viinit eivät, kuitenkaan päätyneet vielä ruokakappoihin vaan ratkaisuksi tuli kompromissi, jonka myötä alkoholin prosenttirajaa nostetaan. Nousu tapahtuu 5,5% kahdeksaan prosenttiin (8%). Saa nähdä, miten jatkossa.

Mikä merkitys tällä on?

Suuri merkityshän viinien vapauttamisesta ruokakauppoihin on. Tästä koituisi paljon vapaampi alkoholinsaatavuus ja viinien tuonti lisääntyisi suuremman kulutuksen myötä. Samalla Alkon monopoli vähenisi ja sen liikevaihto tippuisi. Spekuloidaan myös, että terveyshaitat lisääntyisivät. Samanlaista spekulaatiota käytiin myös tuotaessa nelos oluet ruokakauppoihin.

Miksi ei viinejä ruokakauppoihin?

Suurin osa viinin ruokakauppoini tuontia vastustavista järjestöistä perustelee kielteistä kantaansa muutoksen tuomilla terveyshaitoilla. Esimerkiksi Iltalehden haastattelema Syöpäjärjestö ry:n pääjohtajan Juha Pekka Turunen kertoo ettei alkoholin saatavuuden lisäämisen liittyvissä keskustelussa ei ole otettu tarpeeksi terveysnäkökulmia huomioon. Turunen perustelee haastattelussa näkemyksiään myös sillä, että terve kansa on ehto talouskasvulle. Turunen kertoo myös alkoholin olevan merkittävä syövän edistäjä.

Viinien ruokakauppaan tuonnin etuja

Viinien ruokakauppoihin tuonti helpottaisi tottakai viinien saatavuutta. Esimerkiksi syrjä kylillä ei tarvitsisi lähteä ajelemaan 50 kilometriä lähimpään Alkoon, vaan viinipullon pystyisi hakemaan lähikaupasta. Tämä uudistus miellyttäisi myös kansalaisia, sillä viinit ruokakauppaan sivuston mukaan yli 50% suomalaisista haluaisi viinit ruokakauppoihin. Sivuston mukaan viinien laskemisella ruokakauppoihin ei olisi vaikutusta alkoholismin lisääntymiseen kansankeskuudessa, vaan lisäisi verotuloja.

Mikäli haluat lukea lisää tai tarkestella, miten netistä voi tilata viiniä, vilkaise viinit netistä sivuamme.