alkoholin kotiin tilaaminen

Alkoholin Tilaaminen Kotiin Kaupasta Ensi Vuonna

Ensi vuonna alkoholin kotiinkuljetus saattaa olla mahdollista kaupoista, ravintoloista ja Alkosta, mikäli hallituksen suunnitelmat etenevät

Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) on käynnissä valmistelut, jotka mahdollistaisivat alkoholin kotiinkuljetuksen ensi vuonna kertoo YLE. Tämä uudistus sallisi alkoholin tilaamisen suoraan kaupoista, ravintoloista ja jopa Alkosta, mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat. Tämä tarkoittaisi, että käymisteitse valmistetut juomat, kuten oluet ja siiderit, olisivat tilattavissa mistä tahansa myyntioikeuden omaavasta lähteestä, mukaan lukien kaupat, kioskit, ravintolat ja jopa toimituspalvelut kuten Wolt ja Foodora.

Juomien alkoholipitoisuuden rajat pysyisivät samoina kuin nykyisissä kaupan hyllyissä. Vaikka nykyinen yläraja on 5,5 prosenttia, on suunnitteilla nostaa se 8 prosenttiin. Lisäksi Alkolla olisi mahdollisuus toimittaa omia tuotteitaan, kuten viinejä suoraan kuluttajille verkkokaupan kautta.

Kilpailuneutraali ympäristö alkoholin kotiinkuljetukseen

Hallituksen päämääränä on luoda kilpailuneutraali ympäristö alkoholin verkkokaupalle ja kotiinkuljetukselle. STM:n turvallisuus- ja terveysosaston johtaja Jari Keinänen kertoo, että vaikka lakimuutoksen valmistelu on vielä alkutekijöissään, tavoitteena on esitellä muutosehdotus eduskunnalle kevätistuntokauden aikana. Lain voimaantulon aikataulusta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta tavoitteena on saada se voimaan ensi vuoden syksyyn mennessä.

Keinänen korostaa, että uudistukseen liittyy monia juridisia ja käytännön haasteita, erityisesti mitä tulee valvontaan ja ikärajojen noudattamiseen. Tällä hetkellä suomalaiset voivat tilata alkoholia ulkomaisista verkkokaupoista, mutta kotimaan tilaukset eivät ole mahdollisia.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) painottaa, että alkoholipolitiikan vapauttamista jatketaan varovaisin, Eurooppaa mukailevin askelin, ottaen huomioon, että alkoholin kulutus on Suomessa ollut laskussa. Hän vakuuttaa, että alaikäisille tai päihtyneille henkilöille ei tulla toimittamaan alkoholia kotiinkuljetuksessa.

Ennen kotiinkuljetuksen sallivaa lakimuutosta, hallitus aikoo esitellä alkoholilain muutoksen, joka sallisi korkeintaan 8-prosenttisten alkoholijuomien myynnin vähittäiskaupoissa. Tämä ei koske juomasekoituksia, kuten niin sanottuja limuviinoja. Lisäksi on suunnitteilla lakimuutos, joka laajentaisi suomalaisten pienpanimoiden, pientislaamoiden ja viinitilojen oikeuksia myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille.

Ikärajojen valvonta kotiinkuljetuksessa

Päivittäistavarakauppa PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa, että kotiinkuljetuksessa noudatettaisiin samoja ikäraja- ja päihtymystarkistuksia kuin kaupoissa ja ravintoloissa tällä hetkellä. Hän korostaa modernin teknologian mahdollistavan tehokkaat tarkistukset ja kirjaukset koko toimitusprosessin ajan.

Panimoliitto on esittänyt, että kotiinkuljetukset voitaisiin rajoittaa tapahtumaan lain määrittelemän myyntiajan, kello 9.00–21.00, sisällä. Lisäksi he ehdottavat kotiin kuljetettavan alkoholin määrän rajoittamista yhdelle toimitukselle asetettavalla enimmäismäärällä.

Hallitus suunnittelee myös käynnistävänsä selvityksen 15-prosenttisten viinien myynnin vapauttamisesta vielä ennen joulua. Selvityksen on määrä valmistua vuoden 2025 hallituksen puoliväliriiheen mennessä, jolloin voidaan arvioida vahvempien juomien myynnin vaikutuksia ruokakaupoissa perustuen jo kertyneeseen kokemukseen.”